Wednesday, January 25, 2012

Lissabon ( Dutch version )


Hierbij een lijst met allerlei punten die bezocht kunnen worden:

A centrum met wijken Chiado, Bairro Alto, Alfama en Baixa
Het centrum is mooi om te zien, daar kun je ook lekker eten en genieten van Portugese cultuur. Specifieke zaken die je kunt bezoeken zijn:

1. Praça do Comércio
Dit is een plein aan de waterkant van Lissabon in het begin van het centrum. Aan dit plein zit een toerist info.

2. Castelo de São Jorge
Dit is een oud kasteel met mooi uitzicht over de stad, altijd de moeite waard. Is te bereiken met een leuk tramlijntje, ik dacht lijn 28. Op zich zijn er veel leuke tramlijntjes, omdat ze met materieel uit de jaren 20 worden verzorgd. Deze trams zijn in de jaren 90 opgeknapt en oude stijl teruggebracht. Ik weet niet meer exact waar lijn 28 vandaan vertrekt.

http://www.castelodesaojorge.pt/

3. Ascensor da Bica bij Rua São Paulo en Bairro Alto
Dit is een klein liftje dat je van de lage wijk, naar de hoge wijk Bairro Alto brengt; de naam betekent letterlijk hoge wijk en is ooit door de Moren gebouwd. Hier vind je ook leuke fado restaurantjes en cafés.

http://www.carris.pt/en/elevators/

4. Pavilhão Chinês
Een leuke cocktail bar is Pavilhoa Chines, waarbij je moet aanbellen om naar binnen te mogen. Er is geen deurbeleid. Het ligt aan de noordzijde van deze wijk, Rua Dom Pedro zeker de moeite waard.

http://barpavilhaochines.blogspot.com/

5. Rossio plein
Dit is een oud plein waarbij je vlakbij de Elevador de Santa Justa hebt. Dit is een lift ooit ontworpen door Eifel (vd Eifeltoren).

6. Praca da Restaudores
Daar heb je eveneens een tram (Elevador da Gloria) die je naar de Bairro Alto kan brengen.

7. Museu do Fado, Museu Militar
Museum over Fado en Militair museum. Wordt door mensen aangeraden, maar ben er zelf nooit geweest.

http://www.museudofado.pt/

http://www.golisbon.com/sight-seeing/military-museum.html

8. Museum Transportes Communicoes
Museum over openbaar vervoer en communicatie. Als collega raad ik je dat aan, alhoewel ik er zelf nooit ben geweest. Locatie is pal onder de Brug van 25 april (dat was de dag van de revolutie tegen Salazar in de jaren 70).

9. Docas
Dit is een boulevard met veel cafés en restaurants aan de westzijde van het centrum. Het is het oude haven gebied aan de waterkant van Lissabon. Hier kan je ook s’avonds heerlijk dineren en later op de avond ook dansen ed.

B Bestemmingen buiten centrum van Lissabon

10. Belém
Is een wijk ca 10 km ten westen van Lissabon, is te bereiken met de trein die vertrekt vanaf Cais Sodré (soort van OV knooppunt aan de waterkant in centrum van Lissabon) of met een tram (ook leuk om te doen). Daar kun je enige musea bezoeken (zoals Centro Cultural Belem, Museum da Marinha, Museum Arte Popular) en ook enkele monumenten (Torre de Belem en Mosteiro Jeronimos).
Hier kan je, als je goed zoekt, op de hoek van het park/plein bij Belem een soort van oud pand ontdekken dat betegeld is met blauw-witte badkamertegels en ligt naast het oude kerkgebouw dat het aangezicht heeft naar het water (zie pijl). Hier worden die Pasteis de Nata verkocht. Zijn op zich heerlijke zoete hapjes en is een soort van nationale traditie van de monniken sinds de middeleeuwen.

11. Cascais
Soort van Scheveningen van Lissabon, leuk pittoresk plaatsje. Is met dezelfde trein als die langs Belém rijdt. Wel op letten: de ene trein stopt halverwege en de andere gaat tot het eindpunt. Cascais in het eindpunt.
Treinrit (ca 40 min) is op zich ook de zeker moeite waard, gaat langs mooie zeekust van Portugal. Trein stopt overigens ook in Estoril (Nachtleven Tamariz), ook klein leuk plaatsje met een zeer groot casino en strand. In Cascais kun je ook goed naar het strand. Het water is wel nog enigszins koud deze tijd van het jaar. Nachtleven Coconuts - http://www.lonelyplanet.com/portugal/lisbon/cascais/entertainment-nightlife/club/coconuts

12. Expo gebied
In 1998 was er de wereld Expo in het oosten van Lissabon. Daar is nog een aantal musea van over (zoals het Ocenarium en het Kennis museum). Ook is daar enige imposante architectuur, een groot winkelcentrum en een kabelbaan. Ook goed de moeite waard. Redelijk makkelijk te bereiken met de metro die beginnen vanaf Cais Sodré (wel moet je ergens halverwege overstappen, als ik me nog kan herinneren). Je kunt er ook komen met de trein vanaf het treinstation Santa Apolonia, dat ligt aan de waterkant aan de oostkant van het centrum.

13. Sintra
Is een monumentaal plaatsje vlakbij Cascais. Daar kun je komen met de trein vanaf Rossio, als ik het goed heb. Vraag even na bij Tourist info. Hier heb je ook allerlei leuke bezienswaardigheden: kastelen en paleizen ed. Ook de moeite waard.

14. Best Nachtleven:
Lux - www.luxfragil.com,
Kremlin, Kapital, Urban Beach - www.grupo-k.pt,
en Bairro Alto

http://www.golisbon.com/night-life/clubs.html

Dit zijn gave nachtclubs waarvan Lux iets oostelijks van het centrum langs waterkant van Lissabon ligt, en Kremlin en Kapital in de wijk Santos liggen (iets te westen van het centrum en ook vlak bij de waterkant). De Bairro Alto is ook in avond/ nacht zeer gezellig.

C Overige informatie:

http://www.atl-turismolisboa.pt/

http://www.visitportugal.com/

Let wel op met je waardevolle spullen, net als in iedere grote stad, zijn ook hier zakkenrollers actief.
Er is een directe bus vanaf het vliegveld naar Cais do Sodré voor een goedkope prijs. Er zijn op verschillende punten in de stad (Cais Sodré, metrostations, Elevador de Santa Justa, ed) plaatsen waar je OV-passen kunt verkrijgen voor het gehele OV. De trams zijn daarbij een leuke belevenis.

Nou veel plezier, ik hoor wel hoe het was.

Groeten Jasper en Madalena.

No comments:

Post a Comment